Heb ik recht op letselschade vergoeding?

Heb ik recht op letselschade vergoeding?

U heeft een ongeluk gehad en stelt zichzelf de vraag “heb ik recht op letselschade vergoeding?”
Die vraag is niet altijd eenvoudig te beantwoorden omdat elke situatie anders is. Om in aanmerking te komen voor een letselschade vergoeding is er altijd de voorwaarde dat u iemand anders aansprakelijk moet kunnen stellen.

Dat is niet het geval als u bijvoorbeeld thuis over een losliggend kleedje struikelt. Struikelt u echter op kantoor over een losliggend stuk tapijt, dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade die daaruit voortvloeit. Struikelt u buiten over een losliggende stoeptegel, dan kunt u daar meestal de gemeente voor aansprakelijk stellen.

Het antwoord op de vraag of iemand recht heeft op letselschade vergoeding begint dan ook met het beantwoorden van de vraag of iemand anders verantwoordelijk is voor het letsel.

Geheel of gedeeltelijk aansprakelijk

Is vastgesteld dat iemand anders aansprakelijk is voor uw letselschade, dan volgt de vraag of deze partij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is. Het is mogelijk dat beide partijen hebben bijgedragen aan het ongeval en beide partijen gedeeltelijk aansprakelijk zijn voor de gevolgen. Bijvoorbeeld bij een aanrijding tussen twee auto’s. De ene automobilist lette niet goed op bij het oversteken van een kruising, de andere automobilist reed veel harder dan was toegestaan. In een dergelijk geval kan het zo zijn dat beide partijen aansprakelijk zijn voor het ongeluk. Vervolgens worden de kosten van het ongeval verdeeld tussen partijen. Dat kan 50/50 zijn maar bijvoorbeeld ook 25/75. Dit moet per geval worden bekeken. Recht op letselschade. HAYA helpt u bij de claim.

Beschermde verkeersdeelnemers

De wetgever heeft bepaalde groepen extra bescherming geboden in de wet. Zo hebben fietsers en voetgangers altijd recht op een minimale letselschadevergoeding van 50%. Ongeacht de vraag of zij geheel, gedeeltelijk of helemaal niet aansprakelijk zijn voor het voorval. Het gaat hier dan om ongelukken waarbij een gemotoriseerd voertuig is betrokken. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan de bestuurder van een auto of motor een beroep doen op overmacht. Ook kinderen genieten extra bescherming. Kinderen tot 14 jaar kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld. Zij hebben altijd recht op een letselschade vergoeding. Ongeacht de schuldvraag.

Welke schade wordt vergoed?

Heeft u de vraag “heb ik recht op letselschade vergoeding “met ja kunnen beantwoorden, dan kunt u beginnen met het berekenen van de hoogte van de vergoeding. Alle kosten die voortvloeien uit het ongeval komen voor vergoeding in aanmerking. Directe kosten zoals de reparatie van een fiets, auto of bril, maar ook kosten als gevolg van gederfde inkomsten, noodzakelijke verbouwingen aan de woning en kosten van medische aard die niet worden vergoed door de ziektekostenverzekering. Ook zaken als kosten van een hulp in huis of voor het uitlaten van de hond of kosten van studievertraging komen voor vergoeding in aanmerking. Het verschilt per situatie hoe hoog de letselschade vergoeding zal zijn.

Naast een letselschadevergoeding kunt u vaak ook een vergoeding voor psychische schade krijgen. Dit heet ook wel smartengeld of immateriële schade.

Uw letselschade advocaat helpt u graag bij het claimen van een letselschade vergoeding en smartengeld. Op de website van HAYA Letselschade kunt u zelf al een eerste berekening maken van uw letselschade vergoeding en een dossier aanmaken.

Letselschade melden

Letselschade melden

  • Max. bestandsgrootte: 128 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.